GeoBaan

Rienje: stage bij ASRE, de Amsterdam School of Real Estate

Mijn scriptie onderzoekt het prijseffect van een specifieke bouwstijl in de stadsvernieuwing-bouwperiode (1975-1985), waarbij ik ook onderzoek hoe verschillende ruimtelijke configuraties invloed hebben op de prijs.           

Via ASRE krijg ik toegang tot een dataset van de NVM. Deze dataset bevat transacties die binnen hun vereniging hebben plaatsgevonden en bieden dus een heel mooi inzicht in de ontwikkeling van huizenprijzen en de factoren die daarop van invloed zijn.

De voornaamste reden waarom ik deze stage/baan ging doen was de garantie tot toegang tot de data en om wat bij te verdienen. Daarnaast is het ook erg leuk om 1 dag in de week aan het werk te zijn met iets anders dan mijn scriptie, alhoewel deze stage ook inhoudelijk raakvlakken heeft met mijn scriptie onderwerp. Het is ook leuk om kennis te maken met een ‘echte’ werkomgeving en alle aspecten die daarbij komen kijken. De grootste valkuil is dat je moet zien te voorkomen dat je taken op je neemt die niet uitdagend genoeg zijn, en dat je zelf ook interesse hebt in de inhoudelijke kant van het werk. Daarnaast moet je rekening houden met wat uitloop van je scriptie omdat de stage/baan natuurlijk 1 of meerdere dagen van de week in beslag neemt.

“Als er een goede klik is met de organisatie is er soms ook de mogelijkheid om langer te blijven nadat je opleiding is afgerond”

Ik zou nieuwe studenten aanraden het afstudeeronderzoek te combineren met een stage. De afwisseling is fijn om de ‘sleur’ van het scriptie schrijven te doorbreken. Het is een mooie manier om kennis te maken met een werkomgeving en werkervaring op te doen. Als er een goede klik is met de organisatie is er soms ook de mogelijkheid om langer te blijven nadat je opleiding is afgerond. Én de contacten kunnen helpen met de dataverzameling.

Foto: Wattman, Flickr