GeoBaan

Jarno: stage bij Planterra, adviesbureau voor Openbare Ruimten

Jarno doet onderzoek naar het wandelgedrag van jongeren in Utrecht tijdens en na de coronacrisis. De motivatie om te wandelen, de wandellocaties en de verklaringen voor dit wandelgedrag staan centraal met specifieke interesse voor de rol van groene openbare ruimten, zogenaamde green spaces.

Een belangrijk aspect van stage lopen, is dat je de opgedane kennis uit de master-opleiding in de praktijk brengt en voor het eerst écht terugziet waar je die jaren voor hebt gestudeerd. Een stage is dé manier om een beter beeld te krijgen van het professionele werkveld en te bepalen of dit werkveld überhaupt bij je past. Tijdens mijn stage heb ik de kans gekregen om bij veel verschillende projecten mee te draaien, waardoor ik nu veel beter weet wat bij mij past en wat ik leuk vind om te doen. Daarnaast mocht ik mee naar besprekingen en werksessies bij diverse gemeenten, zowel online als op locatie.

Een valkuil is dat je gedurende de stage ervoor moet zorgen dat je voldoende uren aan je scriptie schrijft. Het is belangrijk om een goede balans te zoeken tussen de stage-uren en scriptie-uren. Een goede planning is hierbij belangrijk.

“je brengt de opgedane kennis uit de master-opleiding in de praktijk, en ziet voor het eerst écht waar je voor hebt gestudeerd”

Ik zou het doen van een stage zeker aanraden. Toen ik aan de master Human Geography begon, mijn laatste jaar studie, vond ik het moeilijk te bedenken waar ik als stadsgeograaf terecht zou komen en hoe ik mijn opgedane kennis in de praktijk kon brengen. Mijn stage heeft eraan bijgedragen dat ik hier meer zicht op heb gekregen en heeft er zo voor gezorgd dat ik minder opzag tegen het einde van de studietijd en het begin van het werkleven. Daarnaast vond ik het ook heel fijn om iets anders naast de scriptie te hebben; iets waarbij je wel met je vakgebied bezig bent en nieuwe dingen leert, maar waardoor je niet elke dag met je hoofd bij de scriptie zit. Aan de andere kant kan het ook heel waardevol zijn om met collega’s van de stageplek over de scriptie te praten, omdat dit nieuwe inzichten kan opleveren.

Ondanks dat het soms druk is om de scriptie met een stage te combineren, levert het ook heel veel op. Zo heb ik een contract getekend en ga ik na mijn stageperiode bij Planterra aan de slag als adviseur!

Foto: Hans Permana, Flickr