GeoBaan

Nikki: stage bij Bureau Stedelijke Planning (Sweco)

Ik loop stage bij Bureau Stedelijke Planning (Part of Sweco), bij team Winkelen en vrije tijd. Ik loop twee dagen per week stage en schrijf mijn thesis ernaast. Mijn onderzoek staat dus los van mijn stage, al gaat het wel beide over toerismebeleid. Hierdoor doe ik veel kennis op die relevant is voor mijn thesis. Daarnaast kan ik gebruik maken van de contacten van collega’s bij BSP en met hun sparren over het onderwerp.

Mijn onderzoek gaat over de rol van duurzaamheid in gemeentelijk toerismebeleid. Hierbij toets ik als het ware in hoeverre het Perspectief 2030 en Waardevol Toerisme, twee belangrijke nationale beleidsstukken over het verduurzamen van toerisme, doorwerken op het gemeentelijke beleidsniveau.

De meerwaarde van mijn stage is groot. Niet alleen krijg je een ‘kijkje in de keuken’ bij een adviesbureau, maar ook valt alles wat we tijdens de studie geleerd hebben op zijn plaats. Die link tussen onze studie en de praktijk van adviesbureaus/beleidswerk miste ik nog tijdens de studie. Daarom is een stage een hele goede manier om meer te weten te komen over het werkveld waar velen van ons in terecht zullen komen.

“Je ontmoet leuke collega’s, loopt met verschillende opdrachten mee en zo kom je er ook alvast een beetje achter waar jouw passie ligt”

Ik vind mijn stage bovenal heel erg leuk en leerzaam. Je ontmoet leuke collega’s, loopt met verschillende opdrachten mee en zo kom je er ook alvast een beetje achter waar jouw passie ligt. Het leukste van mijn stage vind ik dat je de vele verschillende taken die een adviesbureau doet goed mee krijgt en mee mag werken met opdrachten. Ook hebben mijn collega’s heel veel kennis over toerisme, recreatie en vrije tijd. Hierdoor kan ik met alle vragen over mijn thesisonderwerp heel goed bij hen terecht en er wordt graag met me mee gedacht.

De valkuil van het lopen van een stage naast het schrijven van je thesis, is dat je minder tijd over hebt voor je thesis. Gezien het schrijven van een masterthesis wel veel tijd vergt, merk ik dat ik door mijn stage soms iets minder tijd aan mijn thesis kan besteden dan ik zou willen.

Ik zou het iedereen aanraden een stage te doen! Je komt er enerzijds achter wat het werkveld inhoudt en of het type werk of bedrijf voor jou is. Anderzijds vind ik het vooral heel erg leuk om nieuwe collega’s te ontmoeten en met hen samen te werken aan hele diverse opdrachten. Daarnaast zorgt het voor een leuke afwisseling tijdens je thesisperiode. Met collega’s kunnen sparren over je thesis helpt mij in ieder geval heel erg in mijn enthousiasme over het onderwerp.

Wel kan het moeilijk zijn een goede afstudeeropdracht te vinden die aansluit bij de onderwerpsinteresses van jezelf en van je thesisbegeleider. Je kunt dus het beste op tijd beginnen met overleg met je thesisbegeleider en op zoek gaan naar een onderzoeksonderwerp dat jij interessant vindt.

Foto: DennisM2, Flickr