GeoBaan

Keypoint Consultancy

Afstudeeronderzoek deelmobiliteit

Als je in een zoekmachine zoekt op ‘mobiliteit van de toekomst’ dan komt al snel naar voren dat we steeds meer van bezit naar gebruik gaan. Niet iedereen hoeft meer een eigen auto te bezitten die 90% van de tijd geparkeerd staat. Het gebruiken van deelmobiliteit is een stuk duurzamer en ruimtelijk efficiënter. Toch is het gebruik van deelmobiliteit maar beperkt wanneer we het vergelijken met het gebruik van het eigen vervoersmiddel. 

Voor dit onderzoek zijn wij geïnteresseerd in de vraag wanneer deelmobiliteit aantrekkelijk is voor de reiziger. Hoe kunnen verschillende vormen van deelmobiliteit (auto’s, fiets, scooters, etc.) worden toegepast op een manier dat de reiziger er graag gebruik van maakt? Hierbij vinden we het interessant om te kijken naar een aanpak waarbij we de gebruiker zelf als uitgangspunt nemen, in plaats van een generieke top-down aanpak op basis van data.

Het is aan jou hoe je je onderzoek precies wilt vormgeven, maar we geven je graag een paar ideeën:

  • Analyseer en inventariseer bestaande deelmobiliteitsinitiatieven in geselecteerde regio’s. Breng de verschillende aanbieders, beschikbare voertuigen en gebruikerspatronen in kaart.
  • Doe kwalitatief onderzoek om de behoeften, wensen en zorgen van potentiële gebruikers van deelfietsen en scooters te begrijpen.
  • Ontwikkel aanbevelingen voor een gebruikersgerichte benadering om deelmobiliteit te introduceren of te verbeteren in geselecteerde regio’s.

Bij Keypoint Consultancy staat er een jong enthousiast team klaar om je te helpen en waarmee je op ieder moment kunt sparren. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van ons netwerk binnen Nederland. Daarnaast vinden wij het belangrijk om je vrijheid en verantwoordelijkheid te geven bij het vormgeven en doen van je onderzoek.

  • Organisatie: Keypoint Consultancy 
  • Locatie: Utrecht of Enschede (deels hybride) 
  • Stageperiode: in overleg
  • Vaardigheden en interesses: Interesse in mobiliteit en reiskeuzes van mensen; vind het leuk om interviews te doen; sterke communicatie- en schrijfvaardigheid; Nederlands spreken (interviews). 
  • Contactpersoon: Ward de Jong, (mail: ward.de.jong@keypoint.eu)  

Plaatsingsdatum: 12 november 2023